Skibrillen (13)

Praktische skibril voor op de piste

Bij een goede wintersportuitrusting is een skibril onmisbaar. Maar hoe weet je welke skibril de juiste is voor jou. Er is immers veel keus. Zo zijn er skibrillen voor mannen en vrouwen, maar bestaan er ook unisex modellen. Over het algemeen geldt dat snow goggles in de maat medium voor zowel mannen als vrouwen geschikt zijn, omdat de breedte van de hoofdband eenvoudig verstelbaar is. Kinderen stappen meestal tussen de 11 en 13 jaar over naar een skibril voor volwassenen. Wij geven advies welke skibril het beste bij je past. Wij verkopen skihelmen en brillen van de merken AlpinaBrunottiSalomonSinner en Tenson.

Goede bescherming van je ogen met een skibril

Een skibril draag je voornamelijk om je ogen te beschermen tegen de schadelijke straling van de zon. Niet alleen ben je in de bergen dichter bij de zon dan normaal gesproken in Nederland, ook weerkaatst de sneeuw veel zonlicht, waardoor er extra veel UV-straling in je ogen komt. De lenzen van een skibril beschermen je ogen tegen deze schadelijke UV-straling en tegen zogenaamde High Energy Visible (HEV) straling. Deze laatste straling is vooral hoog in de bergen sterker, waardoor je sneller last krijgt van je ogen. Daarnaast beschermt een skibril je ogen tegen onverwachte bewegingen van anderen. Denk bijvoorbeeld aan een skistok die gevaarlijk dicht bij je gezicht in de buurt komt of een uitstekende tak tijdens een tocht buiten de piste. Dit is vooral voor kinderen een extra voordeel van een snow goggle. Ook wordt de koude wind uit je ogen gehouden: prettig wanneer je met grote snelheid de berg afdaalt. Ga daarnaast voor een goede skihelm die past bij je bril, zodat beide goed zitten terwijl je aan het skiën bent.

Optimaal zicht op de piste met je snow goggle

Er zijn twee typen lenzen die het meeste gebruik worden in skibrillen: platte cylindrische lenzen en bolle sferische lenzen. Cylindrische lenzen zijn over de breedte van het gezicht gebogen. Dit type lenzen in de skibril voldoet voor de skiër die voor zijn plezier de piste afdaalt, maar biedt een iets minder scherp zicht en zorgt ervoor dat je afstanden wat moeilijker kunt inschatten. Bolvormige sferische lenzen daarentegen bieden een breder zicht op de piste en geven bovendien een scherper en nauwkeuriger zicht. Wil jij de show stelen met de mooiste trucs op je snowboard of ski’s? Dan is een skibril met een bolle, sferische lens de beste optie voor jou. Daarnaast speelt de kleur van de lens een rol bij het kiezen voor de juiste skibril. Oranje en rode lenzen zijn het meest geschikt voor diverse weersomstandigheden. Bij zeer fel licht is een snow goggle met zwarte of grijze lenzen het fijnst, omdat deze wat meer licht wegfilteren dan oranje en rode lenzen. Bij minder licht of bewolking zie je het meest met een goudkleurige of bruine lens.

Extra aandachtspunten bij het kiezen van een skibril

Draag je normaal gesproken een bril op sterkte? Dan is het tijdens het skiën wel zo handig als je deze gewoon op kunt doen. Voor brildragers zijn er speciale skibrillen met het zogenaamde Over The Glasses (OTG) systeem. Hierbij zijn kleine uitsparingen gemaakt aan de zijkant, zodat je normale bril er netjes onder past. Daarnaast bieden sommige fabrikanten skibrillen met een zogenaamde performance insert. Deze laat je door de opticien op maat slijpen, zodat je perfect kunt zien door je skibril.

Veel skibrillen zijn unisex. Toch hebben wij in onze outlet een verdeling gemaakt tussen skibrillen voor dames, heren en kinderen. Zo weet je nog beter welke snow goggle goed bij je past.